Vanaf 1 januari 2021 wordt de energieprestatie van gebouwen bepaald met de NTA 8800. Bij de bouwaanvraag en bij de oplevering wordt dan een energieprestatieberekening gemaakt conform de NTA 8800 (BENG). Bij oplevering wordt gecontroleerd of het gebouw gerealiseerd is zoals berekend bij de bouwaanvraag; dit resulteert in een energielabel, net zoals nu het geval is. Er zijn gebouwen die voor 1 januari 2021 een bouwaanvraag indienen of al ingediend hebben conform de huidige energieprestatie methodiek NEN 7120 (EPC), maar waarbij de oplevering gepland staat na 1 januari 2021. Ook deze gebouwen krijgen een energielabel conform de NTA 8800.
De NTA 8800 omvat het gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. De geldigheid van het energielabel is maximaal tien jaar.
Naast het verplichte energielabel bestaat er ook maatwerk voor een uitgebreider Energie Prestatie Advies (EPA). Dit advies is beschikbaar voor zowel woningbouw (EPA-W) als utiliteitsbouw (EPA-U) en biedt gedetailleerd inzicht in:
Het EPA-maatwerkadvies gaat dus verder dan het standaard energielabel en biedt een meer diepgaande analyse van de energieprestatie en verbetermogelijkheden van een gebouw. Het is belangrijk op te merken dat er uitzonderingen bestaan op de verplichting van het energielabel, zoals voor bepaalde industriële gebouwen, tijdelijke bouwwerken, religieuze gebouwen en monumenten. Voor gebouweigenaren die hun energieprestatie willen verbeteren of meer inzicht willen krijgen in mogelijke energiebesparende maatregelen, kan een EPA-maatwerkadvies een waardevolle investering zijn.
Wilt u informatie ontvangen over Energie Prestatie Advies?